Cechy stłuszczenia miąższu wątroby.
Ze względu na przyczynę powstawania stłuszczenia miąższu dzielimy go na niealkoholowe i alkoholowe.
W niealkoholowym stłuszczeniu miąższu wątroby duże krople tłuszczu wypełniają komórki wątrobowe, a wątroba często jest powiększona.
Stłuszczenie wątroby jest chorobą społeczeństw bogatych, a jej występowanie wzrasta proporcjonalnie do rozpowszechnienia nadwagi i otyłości.
Stłuszczenie wątroby jest najczęstszą przyczyną przewlekłej choroby wątroby - po wirusowym zapaleniu wątroby oraz u osób nadużywających alkoholu.
Stłuszczenie miąższu częściej występuje u osób z cukrzycą i nadwagą. Podstawą leczenia tego rodzaju stłuszczenia jest zmniejszenie masy ciała i prawidłowa dieta .
Nadużywanie alkoholu również powoduje w początkowym etapie stłuszczenie wątroby. Choroba ta zwykle znika po 3 miesiącach abstynencji. Pojawienie się stłuszczenia wątroby u osób nadużywających alkoholu jest sygnałem do zaprzestania picia. ( piwo to też alkohol).
W innym wypadku może dojść do zapalenia lub marskości wątroby, a ten proces jest już nieodwracalny.
W badaniu usg stłuszczenie miąższu wątroby wygląda podobnie niezależnie od przyczyny.
Tłuszcz wypełniający komórki wątrobowe zmienia jej odcień szarości w badaniu usg, a sama wątroba często jest powiększona.
autor: lek. med. Małgorzata Oziębły